• Ώρες Λειτουργίας Ιατρείων:

Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 21.00

Ουρολόγος – Χειρουργός – Ανδρολόγος, MD, MSC, PhD, FEBU || ΔΝΤΗΣ Κέντρου Ρομποτικής & Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • Ιατρείο: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι)
  • Ιατρείο: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341

Στυτική δεισλειτουργία

Ποια τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Στυτική δυσλειτουργία είναι η συνεχής ανικανότητα, για επίτευξη και διατήρηση στύσης, ικανής για κολπική ή πρωκτική διείσδυση.
Τα αίτια για να εμφανίσει κάποιος ασθενής στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ψυχογενή, ορμονικά, νευρογενή, αγγειακά, ανατομικά ή φαρμακευτικά. Ο ιατρός σας λαμβάνοντας ένα καλό ατομικό και σεξουαλικό ιστορικό, με μια καλή κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος και πραγματοποιώντας και κάποιες ειδικές εξετάσεις, όπως το Rigid scan ή το Triplex πέους μπορεί στο μεγαλύτερο ποσοστό να εντοπίσει το αίτιο της διαταραχής της στύσης.

Τι είναι και πώς γίνεται το τριπλεξ πέους;

Το Triplex πέους, είναι ένα σύνθετο υπερηχογράφημα πέους, που πραγματοποιείται για την εκτίμηση των αρτηριών του πέους και την εκτίμηση της λειτουργίας του μηχανισμού φλεβικής σύγκλεισης. Επί φυσιολογικού triplex δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση των αγγείων του πέους. Γίνεται σε 2 φάσεις: φάση χάλασης και φάση στύσης μετά από ενδοσηραγγώδη έγχυση αγγειοδραστικής ουσίας. Γίνεται δηλαδή τοπικά η έγχυση ενός φαρμάκου που θα προκαλέσει στύση στο πέος. Η έγχυση γίνεται με μια πολύ λεπτή βελόνη σύριγγας ινσουλίνης και είναι σχεδόν ανώδυνη.

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε αν υπάρχει πρόβλημα στην αιμάτωση του πέους;

Είναι πολύ σημαντικό σε έναν ασθενή με στυτική δυσλειτουργία να εντοπίσουμε την αιτία. Και αυτό γιατί αν κάποιος ασθενής παρουσιάζει αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία, τότε θα πρέπει να ελέγξουμε γενικότερα τα αγγεία του οργανισμού. Γνωρίζουμε επιβεβαιωμένα από μελέτες, πως όταν ένας ασθενής εμφανίσει αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία, μετά από 3-5 χρόνια κινδυνεύει να εμφανίσει πρόβλημα και στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή τα αγγεία της καρδιάς.

Πως θεραπεύεται η στυτική δυσλειτουργία;

Η αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να γίνει με:

  • Αλλαγές του τρόπου ζωής: αερόβια άσκηση, απώλεια βάρους, διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ
  • Φάρμακα 1ης γραμμής: τέτοια είναι οι αναστολείς PDE5 (Viagra,Levitra,Cialis κτλ), φυτικά σκευάσματα, τεστοστερόνη, ενδοουρηθρική έγχυση αλπροσταδίλης με τη μορφή κάψουλας. Αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία, άρα η δράση τους είναι πρόσκαιρη. Γενικά τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των διαταραχών της στύσης είναι ασφαλή και δοκιμασμένα στο χρόνο. Όμως καλό θα ήταν να αποφεύγεται να πάρετε αυτά τα φάρμακα αν παίρνετε νιτρώδη, έχετε ασταθή στηθάγχη ή πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου (3 μήνες) ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (6 μήνες), αν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια (NYHA ≥3), αν έχετε χαμηλή πίεση ή αν παίρνετε φάρμακα για την υπέρταση, αν έχετε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια και τέλος αν παρουσιάσατε οπτικές διαταραχές σε προηγούμενη χορήγηση αυτών των φαρμάκων.
  • Συσκευές 1ης γραμμής:
  1. Συσκευές Vacuum, όπου είναι συσκευές που εφαρμόζουν αρνητική πίεση στο πέος διογκώνοντας το. Αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία, άρα η δράση τους είναι πρόσκαιρη.
  2. Κρουστικά κύματα. Είναι ανώδυνη μέθοδος πρόκλησης αγγειογένεσης, δημιουργίας δηλαδή νέων αγγείων στο πέος, αυξάνοντας την αιμάτωση του πέους. Αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντιμετώπισης αιτίας της νόσου, με πολύ καλά αποτελέσματα σε αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία. Μπορεί να θεραπεύσει το πρόβλημα, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τη χρήση φαρμάκων.
  • Φάρμακα 2ης γραμμής; Ενδοσηραγγώδεις (πεϊκές) ενέσεις αλπροσταδίλης (5-40 μg προσταγλαδίνης) ή bimix (7.5-45 mg παπαβερίνης + 0.2-1.5mg φαιντολαμίνης) ή trimix (10-20μg αλπροσταδίλης + 8-16 mg παπαβερίνης + 0.2-0.4mg φαιντολαμίνης). Αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα και όχι την αιτία, άρα η δράση τους είναι πρόσκαιρη. Είναι ασφαλή σε συνχορήγηση με νιτρώδη.
  • Θεραπεία 3ης γραμμής: Τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Πότε και πως γίνεται η τοποθέτηση της πεϊκής πρόθεσης σε στυτική δυσλειτουργία;

Γίνεται όταν αποτύχουν όλες οι άλλες μέθοδοι και αυτό γιατί αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση, που μπορεί να συνοδεύεται με επιπλοκές. Επιπλέον, η τοποθέτηση της πεϊκής πρόθεσης προκαλεί μόνιμη καταστροφή των σηραγγωδών σωμάτων του πέους. Χειρουργικά τοποθετείται μια αντλία σιλικόνης με κυλίνδρους μέσα στο πέος, που όταν ενεργοποιείται παρέχει την αναγκαία σκληρότητα στο πέος μέσω ενός μηχανισμού διακίνησης υγρών. Θεωρείται μια απλή επέμβαση, που απαιτεί 1 ημέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο. Η πεϊκή πρόθεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί 1 μήνα μετά την εισαγωγή της. Η στύση που επιτυγχάνεται είναι πολύ κοντά στη φυσιολογική, αγγίζοντας σχεδόν το 100% σκληρότητας και δεν προκαλείται χάλαση του πέους αν δεν απενεργοποιηθεί η πρόθεση από τον ασθενή.

Πεϊκή πρόθεση