• Ώρες Λειτουργίας Ιατρείων:

Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 21.00

Ουρολόγος – Χειρουργός – Ανδρολόγος, MD, MSC, PhD, FEBU || ΔΝΤΗΣ Κέντρου Ρομποτικής & Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • Ιατρείο: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι)
  • Ιατρείο: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341

Παθήσεις Προστάτη

Προστάτης

PSA, Προστατίτιδα, Καρκίνος Προστάτη, Προστατεκτομή, Retzius-sparing, TURis.

Τι είναι ο προστάτης; Φυσιολογικές διαστάσεις προστάτη; Μέγεθος προστάτη cc;  

Ο προστάτης είναι ένας αδένας με σχήμα και μέγεθος κάστανου που εντοπίζεται στην πύελο, σε στενή επαφή με την ουροδόχο κύστη. Το μέγεθός του φυσιολογικά δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30 cc σε όγκο. Καλείται προστάτης γιατί προΐσταται της ουροδόχου κύστης. Κατά συνέπεια προβλήματα που υπάρχουν στον προστάτη πολύ συχνά επηρεάζουν και την ουροδόχο κύστη και εκδηλώνονται κλινικά σαν συμπτώματα ούρησης.

Εξέταση προστάτη; υπέρηχος προστάτη; εξέταση PSA;

Ο προστάτης αδένας μπορεί να πάσχει από 3 μεγάλες κατηγορίες παθήσεων: τον καρκίνο του προστάτη, την υπερπλασία (διόγκωση) του προστάτη και τη φλεγμονή αυτού που καλείται προστατίτιδα. Είναι σύνηθες στον ίδιο ασθενή να συνυπάρχουν οι 2 ή ακόμα και οι 3 παραπάνω κατηγορίες.
Ο ιατρός σας θα σας υποβάλει σε ένα πλήρη έλεγχο προκειμένου να διακρίνει την πάθηση του προστάτη που παρουσιάζεται και αυτός περιλαμβάνει ένα λεπτομερές ιστορικό, δακτυλική εξέταση του προστάτη, μέτρηση του PSA και της κρεατινινής, εξετάσεις ούρων και υπερηχογράφημα νεφρών-κύστης προστάτη προ και μετά ούρησης, ώστε να καταγραφούν και τα ούρα που μένουν μέσα στην κύστη. Επιπλέον, θα σας ζητήσει να ουρήσετε σε ένα μηχάνημα προκειμένου να καταγραφεί αντικειμενικά η ποιότητα της ούρησης (ουροροομετρία). Σε εμφάνιση δυσκολιών στη διαφοροδιάγνωση της νόσου, μπορεί να απαιτηθεί κυστεομανομετρικός έλεγχος, κυστεοσκόπηση, πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη ή και βιοψία αυτού.

Καρκίνος προστάτη συμπτώματα; Καρκίνος προστάτη μεταστάσεις; αδενοκαρκίνωμα προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη (ή αλλιώς αδενοκαρκίνωμα του προστάτη) αποτελεί το πιο συχνά ανιχνεύσιμο καρκίνο στον αντρικό πληθυσμό του Δυτικού κόσμου. Η συχνότητα του καρκίνου του προστάτη αυξάνει με την ηλικία, ενώ επίσης παράγοντας συσχέτισης με καρκίνο του προστάτη είναι η κληρονομική προδιάθεση και η καταγωγή.
Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως δεν εκδηλώνει συμπτώματα και ανευρίσκεται κατά τον προληπτικό έλεγχο από τον ιατρό σας. Υποψίες για ύπαρξη καρκίνου του προστάτη τίθεται από την αύξηση του PSA αίματος και από τη δακτυλική εξέταση. Απαραίτητη είναι η συνύπαρξη και των 2, για αυτό επιβάλλεται η τακτική παρακολούθηση κάθε ανδρός από τον ουρολόγο μετά την ηλικία των 45-50.
Σε αρκετά προχωρημένες καταστάσεις, ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να δώσει συμπτώματα, όπως οστικά άλγη, απόφραξη στην ούρηση, αιματουρία, πόνο στο νεφρό, νευρολογικά συμπτώματα από τη σπονδυλική στήλη. Οι ανωτέρω εκδηλώσεις οφείλονται συνήθως στην ύπαρξη μεταστάσεων στα οστά, ενώ επιπλέον μεταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν στους λεμφαδένες, στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο και στο δέρμα.

Βιοψία προστάτη- πόσο κοστίζει;

Σε περίπτωση υποψίας καρκίνου του προστάτη ο ιατρός σας θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε βιοψία δια βελόνης αυτού. Η βιοψία γίνεται ως επί το πλείστον από το ορθό με τη χρήση κεφαλής διορθικού υπερήχου και μπορεί να γίνει με τοπική (ιατρείο) ή γενική αναισθησία (νοσοκομείο). Τελευταία, για την εντόπιση επακριβώς μικρών εστιών καρκίνου και την αποφυγή της ταλαιπωρίας της επανάληψης βιοψίας, λόγω ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων στην πρώτη βιοψία, χρησιμοποιείται η τεχνική της MRI-fusion biopsy, όπου ο ασθενής υποβάλλεται σε μια πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία προστάτη για τον εντοπισμό της εστίας του καρκίνου και στη συνέχεια με τη χρήση GPS κατά τη βιοψία κατευθύνουμε τη βελόνη επακριβώς στην εστία αυτή.
Το κόστος της βιοψίας είναι μεταβλητό και εξαρτάται από το αν πραγματοποιείται στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο και από το αν γίνει η κλασσική διορθική βιοψία προστάτη ή βιοψία με τη τεχνική της MRI-fusion biopsy.

Καρκίνος προστάτη-προσδόκιμο επιβίωσης;

Σε περίπτωση ανεύρεσης καρκίνου του προστάτη, στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει η σταδιοποίηση της νόσου με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων, ώστε να υπολογιστεί το πιθανό κλινικό στάδιο της νόσου. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου, ο ιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι χειρουργική, ακτινοβόληση, φαρμακευτική ή και σε επιλεγμένες περιπτώσεις ενεργός παρακολούθηση της νόσου. Το προσδόκιμο επιβίωσης σε καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, σε γενικές γραμμές όμως θα πρέπει να ξέρουμε ότι για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές στο οπλοστάσιο μας προσφέροντας μέχρι και πλήρη ίαση του καρκίνου σε μεγάλο ποσοστό ασθενών.

Ριζική προστατεκτομή; Εγχείρηση προστάτη με ρομποτική;

Η επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σε γενικές γραμμές όμως επικρατεί το δόγμα ότι οποτεδήποτε κάποιος ασθενής με καρκίνο του προστάτη μπορεί να χειρουργηθεί, τότε το χειρουργείο θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή. Η επέμβαση που πραγματοποιείται καλείται ριζική προστατεκτομή, γιατί αφαιρείται ριζικά ο προστάτης με την κάψα του. Συχνά χρειάζεται να πραγματοποιηθεί και πυελική λεμφαδενεκτομή, δηλαδή για γίνει αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής που συμμετέχουν στην διασπορά της νόσου.
Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την ανοικτή μέθοδο, είτε δια μέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci ή της λαπαροσκοπίας.
Η ρομποτική χειρουργική , συνδυάζοντας την αεροδιαστημική τεχνολογία με την ιατρική επιστήμη, προσφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του προστάτη. Λόγω της υπεροχής της ως μέθοδος συγκριτικά με την ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική, σχεδόν το 90% των ριζικών προστατεκτομών, πλέον γίνεται ρομποτικά στις ΗΠΑ. Η όλη επέμβαση, η οποία καλείται ρομποτική ριζική προστατεκτομή, πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών διαμέτρου ελάχιστων χιλιοστών στο κοιλιακό τοίχωμα με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες τεχνικές, όμως τη νεώτερη τεχνική όλων αποτελεί η Retzius-Sparing ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Η τεχνική αυτή αποτελεί την εξέλιξη όλων των προγενέστερων ρομποτικών τεχνικών, συσσωρεύοντας την προϋπάρχουσα εμπειρία μας πάνω στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. 

Επέμβαση προστάτη επιπτώσεις; Εγχείρηση προστάτη ανάρρωση;

Κάθε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη αποβλέπει σε 3 βασικούς στόχους

– την οριστική εξάλειψη του καρκίνου

– τη διατήρηση της εγκράτειας των ούρων 

– τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υφίστανται οι ασθενείς μετά από επέμβαση για καρκίνο του προστάτη είναι η ακράτεια των ούρων. 

Με τη Retzius-sparing ρομποτική προστατεκτομή, προσφέρεται το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχύτερης και πλήρους επανόδου στην εγκράτεια των ουρών, μιας και διατηρούνται ανέπαφες πολύ βασικές ανατομικές δομές που συμμετέχουν στον μηχανισμό της εγκράτειας των ούρων, όπως οι ομφαλοκυστικοί σύνδεσμοι, η κυστεοπροστατική επιμήκης μυϊκή στιβάδα, η ενδοπυελική περιτονία και ο χώρος του Retzius με τους ηβοπροστατικούς συνδέσμους και το φλεβικό πλέγμα του Santorini. Ο τραυματισμός κάποιων ή όλων των ανωτέρων δομών είναι αναπόφευκτος με όλες τις άλλες υπάρχουσες τεχνικές ρομποτικής ή ανοικτής ριζικής προστατεκτομής. Έτσι, σε όλες τις συγκριτικές μελέτες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τεχνική της Retzius-sparing ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής υπερτερεί, όσον αφορά την ταχύτητα εγκράτειας των ούρων, έναντι όλων των άλλων τεχνικών ριζικής προστατεκτομής (ποσοστά που κυμαίνονται από 95-99%). Παράλληλα, τα ογκολογικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα στο μηχανισμό της στύσης παραμένουν εφάμιλλα με όλες τις υπάρχουσες τεχνικές ρομποτικής προστατεκτομής.
Επιπλέον, όπως και οι άλλες υπάρχουσες τεχνικές, η ρομποτική Retzius-Sparing ριζική προστατεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο προσφέροντας ταχεία ανάρρωση στον ασθενή, άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα, γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία. Έτσι, ο ασθενής μετά από δυο ημέρες συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο, με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Παράλληλα η χρήση των πολύ μικρών ρομποτικών εργαλείων διαμέτρου 8 χιλ. προσφέρει απόλυτο σεβασμό στην παρασκευή των ιστών, δημιουργώντας ελάχιστες κακώσεις και κατά συνέπεια ελάχιστη αιμορραγία και εξαιρετικά σπάνια ανάγκη για μετάγγιση αίματος στον ασθενή.
Λόγω των αποτελεσμάτων που περιγράφηκαν παραπάνω, η τεχνική της Retzius-sparing ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής έχει ήδη αρχίσει να θεωρείται, ως η τεχνική, που μελλοντικά θα αποτελέσει το «χρυσό κανόνα» στην ρομποτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Προς το παρόν όμως, λόγω της χειρουργικής δυσκολίας που παρουσιάζει , πραγματοποιείται μόνο σε ελάχιστα έμπειρα κέντρα ρομποτικής παγκοσμίως, όπως είναι το Severance Hospital (Dr.Rha, Ν.Κορέα), το Saint Augustin (Dr. Gaston, Γαλλία), το Niguarda Hospital ( Dr. Bocciardi, Ιταλία) και το Vattikuti Urology Institute (Dr.Menon,ΗΠΑ). Στην Ελλάδα, η τεχνική της Retzius-sparing ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής εφαρμόζεται πανελλαδικά αποκλειστικά μόνο από τον Δρ. Κομνηνό και την ομάδα του, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. Επιπλέον, ο Δρ. Κομνηνός είναι από τους ελάχιστους χειρουργούς παγκοσμίως που έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής με 4 διαφορετικές τεχνικές, έτσι ώστε ανάλογα με τον κάθε ασθενή και το πρόβλημα του να εφαρμόζει την κατάλληλη τεχνική.

Διόγκωση προστάτη; Υπερπλασία προστάτη; Δυσκολία στην ούρηση;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή αλλιώς διόγκωση του προστάτη προκαλεί συμπτώματα που εκδηλώνονται κατά την ούρηση και αποκαλούνται LUTS. Τέτοια συμπτώματα είναι

  • η δυσκολία στη έναρξη ούρησης,
  • η διακοπτόμενη ή διπλή (σε λιγότερο από 2 ώρες) ούρηση,
  • η ελάττωση δύναμης ροής των ούρων και μείωση της ακτίνας αυτών,
  • η παράταση του χρόνου ούρησης,
  • το αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, η ακράτεια των ούρων ή η πλήρης απόφραξη αυτών (επίσχεση).

Επιπλέον συμπτώματα διόγκωσης του προστάτη είναι η συχνουρία, η νυκτερινή έγερση για ούρηση (νυκτουρία), η ξαφνική επιθυμία για ούρηση (επιτακτικότητα), η δυσουρία και ο υπερηβικός πόνος.

Υπερπλασία προστάτη- διατροφή;

Ο ασθενής προκειμένου να βελτιώσει τα συμπτώματα της ούρησης λόγω της διόγκωσης του προστάτη θα πρέπει να αποφεύγει να πίνει καφέδες και αλκοόλ, να αλλάξει τη διατροφή του αποφεύγοντας να τρώει πικάντικες τροφές, ενώ αντιθέτως να καταναλώνει φρούτα, ντομάτες και λαχανικά, και επιπλέον να αποφεύγει να κρατάει τα ούρα του.

Προστάτης θεραπεία φάρμακα;

Για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη υπάρχει η φαρμακευτική θεραπεία και η χειρουργική θεραπεία. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε είναι 2 μεγάλων κατηγοριών: στην πρώτη κατηγορία (α-αναστολείς) ανήκουν φάρμακα που προκαλούν διαστολή της ουρήθρας και κατά συνέπεια, ανοίγουν το δρόμο για να φύγουν πιο ελεύθερα τα ούρα, ενώ στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν φάρμακα τα οποία επιδρούν απευθείας στον προστάτη μειώνοντας το μέγεθος του (αναστολείς 5α-αναγωγάσης). Κάποιες φορές συνδυάζονται και οι 2 κατηγορίες, ενώ όταν προεξάρχουν ερεθιστικά συμπτώματα, πχ επιτακτικότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και φάρμακα που αναχαιτίζουν την αυτόματη σύσπαση της ουροδόχου κύστης (αντιχολινεργικά). Ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει τα υπέρ και κατά κάθε κατηγορίας και μαζί θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς σκεύασμα στην αντιμετώπιση της νόσου.
Σε περίπτωση αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής, η αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη γίνεται χειρουργικά. Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί ριζικά ο προστάτης, όπως συμβαίνει σε καρκίνο του προστάτη, αλλά μόνο το εσωτερικό παρέγχυμα του, αφήνοντας την κάψα (κέλυφος) ανέπαφη. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η βαρύτητα του χειρουργείου του προστάτη, καθώς επίσης και οι επιπλοκές που απορρέουν από αυτό. Η χειρουργική θεραπεία για διόγκωση του προστάτη λέγεται προστατεκτομή ή αδενωματεκτομή και γίνεται με 3 τρόπους: δια της ενδοσκοπικής οδού, εκμεταλλευόμενοι την ουρήθρα ως φυσιολογικό δρόμο για να φτάσουμε στον προστάτη (διουρηθρική προστατεκτομή), με ανοικτή τομή (διακυστική προστατεκτομή), είτε μέσω μικρών οπών στην κοιλιά του ασθενούς (ρομποτική αδενωματεκτομή ή λαπαροσκοπική αδενωματεκτομή).
Ενδείξεις για να προχωρήσουμε σε χειρουργική θεραπεία αποτελούν η αποτυχία βελτίωσης με τα φάρμακα και η εμφάνιση επιπλοκών, όπως η αιματουρία, η επίσχεση ούρων, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η ανάπτυξη λίθου στην ουροδόχο κύστη, η εμφάνιση εκκολπωμάτων κύστεως, η νεφρική ανεπάρκεια λόγω απόφραξης στην ούρηση και το μεγάλο υπόλειμμα ούρων (κατακράτηση). Τέλος, σημαντική ένδειξη για να προχωρήσουμε στην χειρουργική αποκατάσταση της υπερπλασίας του προστάτη είναι η επιθυμία του ίδιου του ασθενούς λόγω των έντονων συμπτωμάτων κατά την ούρηση που του διαταράσσουν την ποιότητα της ζωής του.

Η διουρηθρική προστατεκτομή αποτελεί το χρυσό κανόνα στη χειρουργική αντιμετώπιση της διόγκωσης του προστάτη.

Μπορεί να γίνει με τη παλαιότερη μονοπολική ή τη νεώτερη διπολική (TURis) αγωγιμότητα, καθώς επίσης και με τη χρήση Laser. Πολύ συχνά ο κόσμος πιστεύει ότι το Laser και το μηχάνημα TURis είναι τα ίδια, όμως αν και μοιάζουν αρκετά, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο μηχανισμό λειτουργίας των μηχανημάτων αυτών.
Μέθοδος TURis- πόσο κοστίζει; κόστος; διουρηθρική προστατεκτομή;
Η διουρηθρική TURis προστατεκτομή προσφέρει το μεγάλο πλεονέκτημα της εκτομής προστατικού ιστού με ταυτόχρονη αιμόσταση, καθώς επίσης και της σχεδόν ανύπαρκτης απορρόφησης υγρών από τον οργανισμό, πράγμα που συνέβαινε με την παλαιότερη μονοπολική μέθοδο. Έτσι, ο ιστός μπορεί να αποσταλεί προς βιοψία, η διεγχειρητική αιμορραγία είναι ελάχιστη, ενώ επιπλέον το μέγεθος του προστάτη δεν είναι απαγορευτικό για την πραγματοποίηση της επέμβασης, μιας και πολύ μεγάλοι προστάτες μπορούν αν αφαιρεθούν με τη μέθοδο TURIS και ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού. Το κόστος της επέμβασης είναι σημαντικό μικρότερο από τη χρήση Laser ή τη ρομποτική προστατεκτομή, μιας και ο χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις 1-2 ημέρες, ενώ η αποκατάσταση είναι ταχύτατη.

Διουρηθρική προστατεκτομή με Laser; Εγχείρηση προστάτη με laser κόστος;

Η διουρηθρική Laser προστατεκτομή προκαλεί εξάχνωση (λιώσιμο) του προστατικού ιστού και κατά συνέπεια ένα μεγάλο μειονέκτημα συγκριτικά με τη μέθοδο TURIS είναι ότι δεν μπορεί να παρθεί προστατικός ιστός για βιοψία. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι η ελάχιστη αιμορραγία, για αυτό το λόγο η Laser προστατεκτομή είναι ιδανική για ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που επιδρούν στην πήξη του αίματος και αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας. Το κόστος όμως της επέμβασης είναι σημαντικά πιο ακριβό από την μέθοδο TURIS.

Μέθοδος TURIS παρενέργειες;

Επιπλοκές της διουρηθρικής προστατεκτομής είναι η παλίνδρομή εκσπερμάτιση (ψηλό ποσοστό) και σε μικρότερα ποσοστά η δημιουργία στενώματος στην ουρήθρα ή στον αυχένα της κύστης που αντιμετωπίζονται εύκολα. Επιπλοκές, όπως ακράτεια ούρων ή διαταραχές στη στύση είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Η ανοικτή προστατεκτομή είναι σημαντικά βαρεία επέμβαση και πραγματοποιείται για ευμεγέθεις προστάτες (πάνω από 80cc). Η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται όλο και λιγότερα τελευταία, μιας και η ανάπτυξη αφενός της μεθόδου TURIS, που μας επιτρέπει να χειρουργούμε πολύ μεγαλύτερους από 80 cc όγκους προστάτη και αφετέρου της λαπαροσκοπικής ή ρομποτικής αδενωματεκτομής μείωσαν τη βαρύτητα του χειρουργείου που προκαλείται με την ανοικτή μέθοδο.
Η ρομποτική αδενωματεκτομή αποτελεί την τελευταία τεχνολογική μέθοδο στην αντιμετώπιση της διόγκωσης του προστάτη. Λόγω του υψηλού κόστους της όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εναλλακτικά της TURIS προστατεκτομής για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και μόνο σε σημαντικά ευμεγέθεις προστάτες. Η όλη επέμβαση πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα και με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.
Ο ιατρός σας θα σας εξηγήσει τα υπέρ και κατά της κάθε τεχνικής και θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική για εσάς.

Προστατίτιδα;

Προστατίτιδα καλείται η φλεγμονή του προστάτη και χωρίζεται σε 2 μεγάλες κατηγορίες: την οξεία και τη χρόνια προστατίτιδα, οπού υπάρχουν συμπτώματα για διάστημα περισσότερο των 3 μηνών.
Η χρόνια προστατίτιδα με τη σειρά της ταξινομείται σε υποκατηγορίες, όπως η χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα (φταίει κάποιο μικρόβιο δηλαδή), η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα (λόγω φλεγμονής) και η χρόνια μη βακτηριακή και μη φλεγμονώδης προστατίτιδα ή αλλιώς το χρόνιο πυελικό άλγος, οπού δεν ανευρίσκεται σαφής αιτία.

Οξεία προστατίτιδα και συμπτώματα

Τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας είναι ο ψηλός πυρετός συνοδευόμενος συνήθως από ρίγη, μαζί με ενοχλήματα κατά την ούρηση, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, πόνος κατά την ούρηση ή και αιματουρία. Αποτελεί μια σοβαρή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και ο ουρολόγος σας θα σας κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις προκειμένου να σας χορηγήσει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή για διάστημα 2-4 εβδομάδες. Μερικές φορές απαιτείται και η εισαγωγή στο νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη. Είναι πολύ σημαντικό ο ιατρός σας να εντοπίσει το αίτιο που δημιουργήθηκε η οξεία προστατίτιδα, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επανάληψης αυτής της λοίμωξης.

Χρόνια προστατίτιδα

Η χρόνια προστατίτιδα εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα αναλόγως το αίτιο που την προκαλεί. Ο ιατρός σας θα σας υποβάλλει σε εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι η δοκιμασία mears-stamey, προκειμένου να εντοπίσει το αίτιο της χρόνιας προστατίτιδας. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα υπάρχει συνήθως σε έναν ασθενή που εμφανίζει υποτροπές ουρολοιμώξεων. Η χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα (ή αλλιώς χρόνιο πυελικό άλγος) εκδηλώνεται με πόνο στην περιοχή του περινέου, ή/και στην περιοχή των όρχεων, ή/και στην περιοχή του πέους. Επιπλέον, μπορεί να συνυπάρχουν και δυσουρικά ενοχλήματα.
Χρόνια προστατίτιδα και θεραπεία;
Η θεραπεία της χρόνιας βακτηριακής προστάτιδας συνήθως είναι η χορήγηση αντιβιοτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα (4-6 εβδομάδες). Στην περίπτωση της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική θεραπεία. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας για τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, εκτός των διαθέσιμων φαρμάκων και συχνά απαιτείται η συνδρομή και άλλων επαγγελμάτων υγείας, όπως φυσικοθεραπευτών μυών πυελικού εδάφους και βελονιστών. Τελευταία, τα κρουστικά κύματα φαίνεται πως δίνουν αισιόδοξα μηνύματα στη θεραπεία του χρόνιου πυελικού άλγους.
Χρόνια προστατίτιδα και υπογονιμότητα;
Η εμπλοκή της χρόνιας προστατίτιδας στην πρόκληση υπογονιμότητας παραμένει αμφιλεγόμενη. Φαίνεται πως όντως σε κάποιους ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα υπάρχουν διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος, όμως η χορήγηση κατάλληλης θεραπείας δεν βελτιώνει τις διαταραχές αυτές. Κατά συνέπεια δεν είμαστε βέβαιοι ότι η χρόνια προστατίτιδα θα προκαλέσει βλάβες στο σπέρμα ή/και υπογονιμότητα, ενώ παράλληλα υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα που παρουσιάζουν φυσιολογικές παραμέτρους στο σπερμοδιάγραμμα.

Μασάζ του προστάτη;

Η μάλαξη του προστάτη παρουσιάζεται από κάποιους ως ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας. Βιβλιογραφικά αυτό δεν έχει αποδειχτεί με μεγάλες μελέτες, ενώ παράλληλα ελάχιστες μόνο μελέτες στην παγκόσμια βιβλιογραφία εμφανίζουν πλεονέκτημα στην αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας με τη μάλαξη του προστάτη. Ως εκ τούτου, η μάλαξη του προστάτη πρέπει να θεωρείται μόνο βοηθητική στην αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας και θα πρέπει να συζητήσετε με τον ιατρό σας για όλες τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, εκτός των διαθέσιμων φαρμάκων.