• Ώρες Λειτουργίας Ιατρείων:

Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 21.00

Ουρολόγος – Χειρουργός – Ανδρολόγος, MD, MSC, PhD, FEBU || ΔΝΤΗΣ Κέντρου Ρομποτικής & Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • Ιατρείο: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι)
  • Ιατρείο: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341

Φίμωση-Παραφίμωση-Περιτομή

Φίμωση - Παραφίμωση

Τι είναι η φίμωση και η παραφίμωση;

Φίμωση καλείται η αδυναμία αποκάλυψης της βαλάνου του πέους, λόγω στενώσεως ή απώλειας της ελαστικότητας του δέρματος (ακροποσθίας) του πέους.
Η παραφίμωση εμφανίζεται επί εδάφους φιμώσεως και είναι η κατάσταση αυτή κατά την οποία αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους, όμως λόγω του στενωτικού δακτυλίου της ακροποσθίας, δεν μπορεί να γίνει επαναφορά του δέρματος στη φυσιολογική του θέση, με αποτέλεσμα το δέρμα να σφίγγει σαν δακτυλίδι τη βάλανο του πέους. Αποτελεί μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε νέκρωση της βαλάνου του πέους.

Πώς μεταβάλλεται με την ηλικία η παρουσία φίμωσης;

Στο τέλος του 1ου έτους ζωής σχεδόν το 50% των αγοριών παρουσιάζουν φίμωση. Με την πάροδο των χρόνων όμως, τα ποσοστά μειώνονται και έτσι στην ηλικία των 3 ετών, μόνο το 11% των αγοριών παρουσιάζουν φίμωση και αυτό γιατί σταδιακά αναπτύσσεται ο χώρος μεταξύ της βαλάνου του πέους και της ακροποσθίας και το δέρμα αποκτά την ελαστικότητα του. Στην εφηβεία τελικά μόνο το 1% των εφήβων παρουσιάζει φίμωση.

Τι ποσοστό των νεογνών παρουσιάζουν συμφύσεις βαλάνου-πόσθης κατά τη γέννηση;

Το 96% των νεογνών παρουσιάζουν συμφύσεις του δέρματος της ακροποσθίας με τη βάλανο. Μέχρι την ηλικία όμως των 3-4 ετών, οι συμφύσεις αυτές λύνονται σταδιακά, καθώς μεγαλώνει ο χώρος μεταξύ βαλάνου και ακροποσθίας. Για αυτό το λόγο, οι γονείς καλό θα είναι να μην προσπαθούν να κατεβάσουν την ακροποσθία, ειδικά με βίαιο τρόπο, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 3.

Πως ταξινομείται και η φίμωση και πως γίνεται η διάγνωση της;

Η Φίμωση ταξινομείται ως πρωτοπαθής (χωρίς παρουσία ουλής) ή δευτεροπαθής (παρουσία ουλής), πχ σε σκληρυντική ατροφική βαλανίτις. Η πρωτοπαθής φίμωση συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά, ενώ η δευτεροπαθής φίμωση εμφανίζεται και στα παιδιά και στους ενήλικες.

Η διάγνωση γίνεται από τον ιατρό με την κλινική εξέταση. Κατά αυτήν, η ακροποσθία δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα πίσω, ή τραβιέται μερικώς και το δέρμα μπορεί να παρουσιάζει ένα στενωτικό δακτύλιο, που σφίγγει σαν δακτυλίδι το πέος, ιδιαίτερα κατά τη στύση.

Αποτέλεσμα είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή, ιδιαίτερα όταν γίνεται χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε στυτική δυσλειτουργία.

Έχει θέση η συντηρητική θεραπεία σε φίμωση; Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτή τη θεραπεία;

Η συντηρητική θεραπείας συνίσταται στη χρήση κρέμας ή αλοιφής Κορτιζονούχα (0.05-0.1%), δυο φορές την ημέρα, για 20-30 μέρες. Έχει θέση επι εδάφους πρωτοπαθής φίμωσης, χωρίς παρουσία ουλής, όπου το ποσοστό επιτυχίας μπορεί να φτάσει και το 90%. Κατά συνέπεια, η χρήση κρέμας ή αλοιφής έχει νόημα μόνο για τα παιδιά και όχι για τους ενήλικες.
Αυτή η θεραπεία, δεν παρουσιάζει καμία ανεπιθύμητη ενέργεια και τα επίπεδα κορτιζόλης του αίματος δεν επηρεάζονται καθόλου. Βελτίωση φαίνεται από τη 2η εβδομάδα. Οι συμφύσεις βέβαια, δεν λύνονται με τη χρήση κρέμας ή αλοιφής.

Περιτομή

Σε ποια ηλικία και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται περιτομή;

Περιτομή πρέπει να γίνεται μετά τη συμπλήρωση του 3ου έτους και σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, υποτροπές βαλανοποσθίτιδας ή σε δευτεροπαθή φίμωση με ουλή.

Αποτελεί ένδειξη περιτομής η συσσώρευση ούρων στη πόσθη σε πρωτοπαθή φίμωση;

Όχι.

Ποιες οι χειρουργικές τεχνικές περιτομής; Ποια η διαφορά τους;

Η περιτομή μπορεί να γίνει είτε με πλαστική (υφολική περιτομή), είτε με ριζικό τρόπο (ολική περιτομή). Κατά την πλαστική περιτομή πραγματοποιείται μερική εκτομή του δέρματος της ακροποσθίας, με διατήρηση ικανού δέρματος για κάλυψη της βαλάνου. Στη ριζική περιτομή, υπάρχει πλήρη εκτομή του δέρματος της ακροποσθίας και η βάλανος είναι μόνιμα αποκαλυμμένη.
Η διαφορά τους συνίσταται στο ότι η πλαστική έχει μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπών, εμφάνισης δηλαδή εκ νέου φίμωσης.
Και οι δυο επεμβάσεις, μπορεί να γίνουν με το κλασικό τρόπο, όπου το νυστέρι κόβει την ακροποσθία, ή με τη χρήση Laser ή RF (κυμάτων), όπου το Laser ή το RF εκτέμνει την ακροποσθία. Ο ιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις διαθέσιμες τεχνικές και το κόστος αυτών. Όλες οι διαθέσιμες τεχνικές μπορεί να γίνουν με τη χρήση τοπικής ή γενικής αναισθησίας και συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητες του, ενώ σεξουαλικές επαφές μπορεί να έχει μετά από διάστημα 3-4 εβδομάδων.

Επηρεάζει η περιτομή τις σεξουαλικές επιδόσεις;

Είναι δεδομένο πλέον, μέσα από μακροχρόνιες μελέτες ότι η περιτομή δεν επηρεάζει καθόλου το μηχανισμό της στύσης και τις σεξουαλικές επιδόσεις.

Φίμωση - Περιτομή