• Ώρες Λειτουργίας Ιατρείων:

Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 21.00

Ουρολόγος – Χειρουργός – Ανδρολόγος, MD, MSC, PhD, FEBU || ΔΝΤΗΣ Κέντρου Ρομποτικής & Προηγμένης Χειρουργικής Ουρολογίας και Ανδρολογίας, ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • Ιατρείο: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι)
  • Ιατρείο: Αγίου Δημητρίου 34, Άγιος Δημήτριος, Αθήνα, ΤΚ 17341

Επεμβάσεις για τον Προστάτη

Επέμβαση σε καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη

Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί ριζικά ο προστάτης, όπως συμβαίνει σε καρκίνο του προστάτη, αλλά μόνο το εσωτερικό παρέγχυμα του, αφήνοντας την κάψα (κέλυφος) ανέπαφη. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η βαρύτητα του χειρουργείου του προστάτη, καθώς επίσης και οι επιπλοκές που απορρέουν από αυτό.

Η χειρουργική θεραπεία για διόγκωση του προστάτη λέγεται προστατεκτομή ή αδενωματεκτομή και γίνεται με 3 τρόπους:

  • δια της ενδοσκοπικής οδού, εκμεταλλευόμενοι την ουρήθρα ως φυσιολογικό δρόμο για να φτάσουμε στον προστάτη
    (διουρηθρική προστατεκτομή)
  • με ανοικτή τομή (διακυστική προστατεκτομή)
  • είτε μέσω μικρών οπών στην κοιλιά του ασθενούς (ρομποτική αδενωματεκτομή ή λαπαροσκοπική αδενωματεκτομή).

Ενδείξεις για να προχωρήσουμε σε χειρουργική θεραπεία αποτελούν η αποτυχία βελτίωσης με τα φάρμακα και η εμφάνιση επιπλοκών, όπως η αιματουρία, η επίσχεση ούρων, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η ανάπτυξη λίθου στην ουροδόχο κύστη, η εμφάνιση εκκολπωμάτων κύστεως, η νεφρική ανεπάρκεια λόγω απόφραξης στην ούρηση και το μεγάλο υπόλειμμα ούρων κατακράτηση).
Τέλος, σημαντική ένδειξη για να προχωρήσουμε στην χειρουργική αποκατάσταση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι η επιθυμία του ίδιου του ασθενούς λόγω των έντονων συμπτωμάτων κατά την ούρηση που του διαταράσσουν την ποιότητα της ζωής του.

TURis / Laser

Διαβάστε περισσότερα:

Δείτε περισσότερα:

Επέμβαση σε καρκίνο του Προστάτη

Η επέμβαση που πραγματοποιείται καλείται ριζική προστατεκτομή, γιατί αφαιρείται ριζικά ο προστάτης με την κάψα του. Συχνά χρειάζεται να πραγματοποιηθεί και πυελική λεμφαδενεκτομή, δηλαδή για γίνει αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής που συμμετέχουν στην διασπορά της νόσου.
Η ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με την ανοικτή μέθοδο, είτε δια μέσου μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci ή της λαπαροσκοπίας.

Η ρομποτική χειρουργική, συνδυάζοντας την αεροδιαστημική τεχνολογία με την ιατρική επιστήμη, προσφέρει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του προστάτη. Λόγω της υπεροχής της ως μέθοδος συγκριτικά με την ανοικτή και λαπαροσκοπική χειρουργική, σχεδόν το 90% των ριζικών προστατεκτομών, πλέον γίνεται ρομποτικά στις ΗΠΑ. Η όλη επέμβαση, η οποία καλείται ρομποτική ριζική προστατεκτομή, πραγματοποιείται μέσω μικρών οπών διαμέτρου ελάχιστων χιλιοστών στο κοιλιακό τοίχωμα με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci.
Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορες τεχνικές, όμως τη νεώτερη τεχνική όλων αποτελεί η Retzius-Sparing ρομποτική ριζική προστατεκτομή. Η τεχνική αυτή αποτελεί την εξέλιξη όλων των προγενέστερων ρομποτικών τεχνικών, συσσωρεύοντας την προϋπάρχουσα εμπειρία μας πάνω στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

Κάθε επέμβαση για καρκίνο του προστάτη αποβλέπει σε 3 βασικούς στόχους:

  • την οριστική εξάλειψη του καρκίνου
  • τη διατήρηση της εγκράτειας των ούρων
  • και τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που υφίστανται οι ασθενείς μετά από επέμβαση για καρκίνο του προστάτη είναι η ακράτεια των ούρων. Με τη Retzius-sparing ρομποτική προστατεκτομή, προσφέρεται το μεγάλο πλεονέκτημα της ταχύτερης και πλήρους επανόδου στην εγκράτεια των ουρών, μιας και διατηρούνται ανέπαφες πολύ βασικές ανατομικές δομές που συμμετέχουν στον μηχανισμό της εγκράτειας των ούρων, όπως οι ομφαλοκυστικοί σύνδεσμοι, η κυστεοπροστατική επιμήκης μυϊκή στιβάδα, η ενδοπυελική περιτονία και ο χώρος του Retzius με τους ηβοπροστατικούς συνδέσμους και το φλεβικό πλέγμα του Santorini.

Ο τραυματισμός κάποιων ή όλων των ανωτέρων δομών είναι αναπόφευκτος με όλες τις άλλες υπάρχουσες τεχνικές ρομποτικής ή ανοικτής ριζικής προστατεκτομής. Έτσι, σε όλες τις συγκριτικές μελέτες, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τεχνική της Retzius-sparing ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής υπερτερεί, όσον αφορά την ταχύτητα εγκράτειας των ούρων, έναντι όλων των άλλων τεχνικών ριζικής προστατεκτομής (ποσοστά που κυμαίνονται από 95-99%). Παράλληλα, τα ογκολογικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα στο μηχανισμό της στύσης παραμένουν εφάμιλλα με όλες τις υπάρχουσες τεχνικές ρομποτικής προστατεκτομής.
Επιπλέον, όπως και οι άλλες υπάρχουσες τεχνικές, η ρομποτική Retzius-Sparing ριζική προστατεκτομή αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο προσφέροντας ταχεία ανάρρωση στον ασθενή, άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα, γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία. Έτσι, ο ασθενής μετά από δυο ημέρες συνήθως εξέρχεται από το νοσοκομείο, με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.

Παράλληλα η χρήση των πολύ μικρών ρομποτικών εργαλείων διαμέτρου 8 χιλ. προσφέρει απόλυτο σεβασμό στην παρασκευή των ιστών, δημιουργώντας ελάχιστες κακώσεις και κατά συνέπεια ελάχιστη αιμορραγία και εξαιρετικά σπάνια ανάγκη για μετάγγιση αίματος στον ασθενή.
Λόγω των αποτελεσμάτων που περιγράφηκαν παραπάνω, η τεχνική της Retzius-sparing ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής έχει ήδη αρχίσει να θεωρείται, ως η τεχνική, που μελλοντικά θα αποτελέσει το «χρυσό κανόνα» στην ρομποτική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.  

Retzius - sparing Προστατεκτομή

Διαβάστε περισσότερα:

Δείτε περισσότερα: